dilluns, 6 de desembre del 2010

Turisme d'hivern a Berlin i Potsdam

 Malgrat el fred assegurat, hem fet una escapada de 4 dies a Berlín.
Sortida de Barcelona amb Air Berlín el divendres 26 de novembre, i tornada el dimecres al matí 1 de desembre.
La ciutat ja està ben guarnida de Nadal i a totes les esplanades hi han casetes de fira oferint de tot, i principalment el *gluhwein* o vi calent, que ajuda a recuperar l’escalfor al cos tot passejant a temperatures sota zero. La soferta tasca del turista urbá d’hivern es mes dura que la muntanya hivernal !!
Ja fa 18 anys de la nostra primera visita a Berlín, que ens va sobtar per la terrible diferència entre la part oriental i la occidental, ara la diferència s’ha suavitzat molt, però marca radicalment d’urbanisme de la ciutat, a la ex-oriental grans avingudes separen els grans blocs d’edificis de vivendes, de tipus Bellvitge o ciutat Badia, que han estat restaurats i pintats de colors per alegrar la vista, sovint els noms del carrer o els antics cartells a sobre dels centres comercials reflecteixen la seva historia recent. 
La part positiva es que sense especulació s’han conservat grans àrees verdes i espais per circular còmodament, també s’han recuperat esplèndidament els edificis històrics monumentals, l’illa dels museus i els voltants son un goig de veure i visitar. Hem quedat especialment impressionats per el Neues Museum i el Pergamo Museum, crec que marquen un punt sense retorn de la museística, fins i tot per als llecs com nosaltres resulten terriblement interessants.
Ens hem mogut sempre amb el magnífic transport públic de trens, tramvies i autobusos, mentre admiràvem la gran quantitat de bicicletes que hi circulen i que es veuen aparcades davant de les vivendes.
També hem fet una visita a Potsdam, la propera capital de Brandemburg, que es una joia de palaus i amb un centre de ciutat restaurat preciós.
Ens hem escapat per poc de la tempesta de neu que ha escombrat tots els aeroports del centre i nord d'Europa. El dimecres al matí al arribar al aeroport de Tegel la temperatura era -10º C i ja anunciaven retards per avions que no sortien del seu lloc d’origen, sortosament el nostre aparell probablement havia dormit ja a Tegel i hem sortit amb pocs minuts de retard, just per dinar a casa i veure per la tele que la situació ja era crítica a tot el nord d’Europa, el dijous la temperatura a Tegel era de -20º C, i el divendres els *sacrificats* controladors aeris espanyols paralitzen tot el tràfic aeri...
UFFF ens ha anat per pels !!!


Les fotos son a: