dimecres, 20 de març del 2013

Travessa Col de Pimorent, Portella de la Coma d’en Garcia (o d’Engracies), cabana de Besines, Portella de Besines, Merens les Vals


16 de març 2013 - Eduard Lluís, Miquel Surinyach i Ricard Godia

Varem dormir el divendres a la Gîte du Nabre de Merens i l’endemá matí un taxi ens ha portat al Coll de Pimorent , resulta cómode tenir el cotxe a l’arribada i no patir per l’horari de baixada...
Portavem un track de Wikiloc (http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=651640) com a referencia, que hem anat variant adaptant-nos a les condicions de neu del dia.
Ha calgut posar-nos els esquís a l’esquena i grampons als peus per els darrers 50 metres d’accés a la Portella de Besines, es un tros molt dret i hi havía una mica de neu pols inestable, a sobre de neu molt gelada. 
Al acabar el descens ens hem tret els esquís a uns 40 minuts del campanar románic de Merens, a la cota 1400, el terreny i la manca de neu ja no permetien apurar mes l’esquiada.
Hem sortit del Pimorent amb un cel lleganyós que amagaba els relleus, peró a la Portella de la Coma d’en García ja teníem un bon sol (i vent emprenyador), els primers 150 metres de desnivell amb neu dura entre pedres que desprès ha passat escalonadament a ser una neu pols fonda una mica pesada, gran descens fins la coma de la Cabana de Besines, parada i fonda, la pujada a la Portella de Besines ens ha fet bufar intensament per el gruix de traça en neu pesada que calía obrir. 

Al transcollar el vent ens fotía per terra i hem perdut una mica d’alçada abans de poder treure les pells i calçar per el descens, primer plaques de neu dura amb excelent adherencia que permetien estalviar-nos entrar a les dretes pales amb neu d’estabilitat poc fiable, al anar baixant hem anat trovant canaletes amb bona neu pols, arribats a la plana de La Presasse el gruix de neu ja era molt pesat i la resta del descens ha estat força castigador de cames, hem ignorat el track en el tros final, doncs seguía per un terreny de grans pedrots i poca neu, el GR ens ha permés allargar una mica mes la esquiada.


Les grans acumulacions de neu de les parts mes altes, contrasten una mica amb la disminució a partir de la cota 1650, les pujades de temperatura de la setmana anterior han canviat el panorama – comparativament amb la vall d’Orlu que baixárem fa 3 setmanes.
El temps ha anat canviant de sol a núvols i amb força vent al les capçaleres de vall, però ens ha permès gaudir d’una vall força ferestega que no coneixíem.
El track final es a: http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=4129144
Les fotos son a:
http://rgodia.cat/EM%20Travessa%20Col%20de%20Pimorent%20-%20Cabana%20de%20Besines%20-%20Merens%20les%20Vals%2016%20de%20mars%20de%202013/index.html