dimarts, 15 de maig de 2012

Comiat de temporada al Pic Cordier

 

Ja començava a creure que no faría cap sortida més amb esquís fins la temporada propera, però finalment vaig veure que el diumenge 13 i dilluns 14 la previsió de la meteo al Pirineu central semblava una mica més optimista, fins i tot amb temperatures una mica inferiors el dilluns, i encara vaig convèncer en Broch de que pagava la pena intentar anar a Maladetas, Pic Cordier.
Per aquella nit hi havien places a la Renclusa i les vaig reservar.
Sortim el diumenge al matí amb el propòsit de deixar el cotxe a Los Llanos del Hospital i pujar cap el coll de Paderna per arribar a La Renclusa, l’endemà volíem fer el Pic Cordier i anar a buscar el coll d'Alba flanquejant per sobre de Cregüeña, i baixar de nou per la coma de Paderna fins Los Llanos.
Arribats a Benasque el dia està força lleganyós, sol i núvols a les crestes, i temperatura molt alta, decidim donar una ullada des del cotxe abans de pujar cap a Paderna, gran idea... la neu es molt amunt i les canaletes son una fina canal amb molt poca neu, canviem de criteri i pugem amb el cotxe fins la Besurta, que sembla l’aparcament de Can Barça en un dia de partit.
Com que ja es la una del migdia i va baixant gent del Aneto i de la Renclusa que tornen a casa, ens esperem una estona fins que marxa algun cotxe i podem aparcar a dalt de tot. Veiem en Ramon A. que arriba del Aneto, comenta que pujant fins i tot els ha plogut una mica quan eren a la gelera, la neu està molt pastosa i al descens s’acaba just al arribar a Aigualluts. També veiem que la neu està molt bruta de fang de pluja i amb els milers de traces humanes, la realitat es que fa ganes de tornar-se’n a casa.
No obstant, fem un acte de fe i pujem a la Renclusa, calcem esquís una mica mes amunt de les baranes de fusta que marquen el sender d’estiu (cota 2000), no obstant la continuïtat es molt crítica, crec que en una setmana ja caldrà pujar amb els esquís a coll fins el refugi.
Passem la tarda entrant i sortint del refugi, segons les ullades del sol, fins que sentim l’helicòpter, hi ha un rescat d’un accidentat a uns 400 mts verticals dins la olla de la vall, veiem com el recullen i l’aparell ve a l’heliport del refugi, el baixen i els agents inicien les tasques d’estabilització d’una doble fractura de tíbia i peroné, sembla ser que en una doble fractura cal fer-ho immediatament per evitar que els moviments punxin una arteria i el ferit empitjori greument.
El pobre noi fot uns crits de dolor que ens posa la pell de gallina. Finalment amb la fèrula ja ben col·locada, l’aparell s’envola directament cap l’hospital d'Osca.
Creiem que aquest vespre seriem quatre gats al refugi, però al sopar conto unes 80 persones, a Madrid fan el pont de San Isidro, a Sabadell es festa el dilluns, etc...
Al anar a dormir el cel està totalment net i promet bon temps.
El dilluns ens llevem amb un dia fantàstic i a la nit ha fet una bona gelada, o sigui que les traces fondes d'aquests dies passats amb temperatures altes, ara son com de ciment remenat. Però ens consolarem amb el dia net i engeguem amunt amb les ganivetes posades, intentant pujar per on hi hagi menys traces...
La barrera rocosa dessota del Pic Cordier, cal passar-la treient-se els esquís uns 10 metres, i amb la neu tan dura decidim plantar els esquís al peu de la rampa i pujar amb grampons, hi han tantes traces que sembla un trencaclosques d’esglaons, molesten mes que no pas ajuden. Dalt del cim som 6 persones, tota l’altre gent son al Aneto...
Al deixar els esquís al peu de la rampa, també hem descartat el programa de baixar vers el coll d'Alba, queda a l’obaga i amb la neu tan dura no es gens aconsellable.
Per la baixada del cim fins els esquís la neu ja s’ha estovat una mica i es baixa sense cap problema, i per esquiar també està prou bona, tan sols molesten les traces velles molt endurides, abans de la una ja som al cotxe. El bon temps encara es ha permès gaudir de la sortida, malgrat la neu marronosa, la superabundància de traces i la gentada.
Ara sí, fins la propera temporada.

Podeu veure les fotos a:
http://rgodia.cat/EM%20Maladeta%2014%20abril%202015/index.html