dilluns, 29 de desembre de 2008

Valle de Ansó, 28 desembre de 2008
No es cap ‘Innocentada’

Vall de Ansó, 28 de desembre del 2008

Malgrat la pèssima previsió de temps, decidim anar a Zuriza per passar-hi del 27 al 30 i acabar l’any que tant promet amb aquesta excel•lent innivació…

Sortim de casa el 27 al matí i plou a pleret fins que parem a dinar a Puente de la Reina, però desprès del cafè llueix un sol esplèndid i els núvols es van fonent, arribem a Zuriza ja amb el cel net, creuem els dits, toquem fusta, etc.
El 28 llueix una estelada que convida a sortir amunt a tota velocitat, la pista fins al refugi de Linza està ben oberta, però amb neu, cal conduir carinyosament. Ja clareja mentre ens calcem els esquís i comencem a pujar cap al coll de Linza, neu abundant malgrat que al costat soleiat ja s’hi veu alguna discontinuïtat, a les obagues i fondalades hi ha un bon paquet de neu.
Anirem cap a el Petrechema i mirarem de baixar per les Foyas del Ingeniero. Cap al sud ja comencen a acostar-se nuvolades, però al nord continua clar, aquesta progressió avançarà amb el rellotge i al coll de Linza ja tenim núvols que el vent estripa als cims, la vista encara es bona i tan sols emprenya el vent, girem cap al Petrechema i al anar guanyant alçada el vent augmenta de força, arribats al collet que dona accés al cim i al coll de Petrechema, ens amaguem a un clot per fer una mossegada i decidim que no serà prou agradable pujar al cim amb aquest vent i anem en diagonal per accedir a la baixada cap a les Foyas del Ingeniero, la neu està molt variable i sembla un catàleg de diferents qualitats, menys primavera...
Es un descens molt bonic i variat, amb la quantitat de neu acumulada gairebé no cal remuntar cap dels clots de les ‘foyas’, doncs permet mantenir l’alçada amb drets flanquejos diagonals, una dreta canal mena a la fondalada ja mes planera i al bosc de faigs, que també fa molt de goig amb tanta neu, trobem després la pista de fons i arribem de nou al cotxe (al refugi) a les 5 hores de la sortida.
Llàstima d’aquesta punyeta de vent, però per un 28 de desembre no ens podem queixar.
L’endemà 29 la meteorologia compleix les previsions, totalment tapat, visibilitat escassa i neu molt humida. Cap a casa !!!

Nota: Al Càmping de Zuriza hi ha habitacions amb llits i també dormitori col•lectiu, el menjar es casolà, bo i abundant, els caps de setmana generalment tenen obert (al hivern), es una bona alternativa al refugi de Linza. Per qui busqui una mica més de confort que un refugi a peu de cotxe.
Podeu veure les fotos a:
http://godia.arvixe.com/EM%20Zuriza%201208/index.html

Les que porten GP al nom del arxiu, son fetes per en Gonzalo Penon.